UltraRendu met de CI Audio VDC-7 PSU Mark II

16-11-2017   Weken geleden mijn DAC van EC Design verkocht aan een liefhebber uit Baarn en die is er zeer tevreden mee en aldoende zijn er de nodige uitwisselingen van ervaringen en van "wat heb jij en ik heb dat". Harry deponeert dan het merk Sonore met zijn MicroRendu en een PSU van het merk  UpTone Audio en wel de UltraCap LPS-1 en dat is mij totaal onbekend. 

 Volgens een technische jongen: Geneuzel in de marge

"​Het enige dat hij doet is audio pakketjes ontvangen over het locale netwerk, de data reconditioneren en over asynchrone USB naar een D/A-converter sturen. ​" 

H​et probleem met USB DAC's is dat er hoogfrequente storing vanuit de computer meekomt over de 5V van de USB kabel. Met de MicroRendu maak je een omweg via LAN en verminder je die computerstoring ​. LAN heeft ook stoorspectrum! Het geluid zal veranderen, maar verbeteren verwacht ik niet. ​ Er is een betere oplossing.​ ​Ik heb dat toevallig zelf ook van de week gedaan en die winst is hier duidelijk hoorbaar. Dit zou ook met jouw USB DAC van Peter van Willenswaard kunnen werken. Wat ik doe is de 5V draad in een USB kabel loshalen aan de computerkant. Dan 5V vanuit de DAC aansluiten op de kabel. Klinkt gek, maar het werkt. De storing uit de computer is dan onderbroken ​! De USB detectie ​werkt dan ​niet ​meer.  

En de daad bij het woord voeren en daar gaat de 5V van de USB kabel eraf, maar met een aparte voeding, en een significante verbetering, al was Hans verbaast dat mijn DAC ook speelde  zonder die aparte voeding want mijn USB entry heeft toch die spanning nodig,  uuuh neen PvW heeft voor de USB print een zeer schone voeding gemaakt, m.a.w. die heeft die 5V niet nodig. Ik zeg hier een significante verbetering en dat zeg ik zonder enige aarzeling.

In navolging van bovenstaande komt Hans met zijn Raspberry Pi3 en dat was een 1/2 jaar geleden mislukt omdat de RPI3 mijn computer niet zag. Lag waarschijnlijk aan mijn 2e router die er ook inhing. Maar vandaag lukt het wel maar omdat ik MusicBee als player gebruik even een plug-in downloaden en daar was de connectie met MusicBee. Mijn verbinding was van de USB computer rechtstreeks de DAC in van Pvw maar gaat nu via LAN naar de RPI3 en dan via USB naar de DAC van PvW. Het resultaat is dat het zachter (aangenamer, evenharmonischer) klinkt en veel schoner is. Kon eerst het volume regelen met Windows en met MusicBee maar dat is in deze opzet VVT , het regelen kan nu alleen via mijn ICON preamp. Geen UTP kabel maar S/FTP wat staat voor dubbel shielded. Ook hier de invloeden van buitenaf weren en daarnaast nog de ferriets gebruiken. De ferriets van Hirschmann zijn de enige die 4G blokkeren en veel zwaarder zijn dan de naamloze, zonder 4G. Wat de RPi3 doet doet ook de MicroRendu maar ik ben voor 90 euro het mannetje.


      De RPI 3 krijg je zo geleverd dus koop meteen de behuizing en voeding erbij.  En nu ik het over de voeding heb  dan kun je ook kiezen voor een Apple voeding, heeft de  schoonste uitgang van alle SMPS die we gemeten hebben .

Dan gaan we de USB kabel zonder de 5V  gebruiken en dat in combi met de RPI3, waauw , weer een stapje hoger. Het volume van de ICON kan steeds hoger zonder dat men zegt, please even dimmen. Nee, blijft zeer aangenaam. En nogmaals zet uw muziek niet HARD maar LUID, groot verschil. U ziet de gemod: met wat tape en inderdaad alweer de ferriets maar het maakt muziek, weer meer genieten. Het zijn geen 8e wereldwonderen maar alles telt mee. 

Wetende dat de ferriets enige bijdrage leveren aan mijn muzikale tuin kom ik uit op geen UTP maar S/FTP voor de verbinding met mijn RPI3. Zie onderstaande voor uitleg, alle kleine beetjes helpen en men heeft dan toch die kabel nodig, dan maar S/FTP.  In Canada de nodige connectoren besteld voor de USB kabel maar als kabel een S/FTP kabel.!!!!!! Als de koerier meewerkt zijn ze 22-11-2017 in HKZ

Dat is toch weer een projectje om naar uit te kijken voor in mijn muzikale tuin. Wat verwacht ik ervan!, van de S/FTP kabel dienst doende als USB kabel niet veel.  Momenteel speel ik niet via de RPI omdat  er een tic hoorbaar is die Hans nog niet heeft weten te tackelen.

In mijn achterhoofd blijft toch de MicroRendu van Harry uit Baarn spoken en Hans toch wel benieuwd was wat de  MicroRendu aan meerwaarde kan brengen t.o.v de RPI3 . Van Harry mocht ik spontaan zijn MicroRendu met de UpTone Audio UltraCap LPS-1 lenen om dat bevestigd te krijgen wat Harry mij heeft voorgespiegeld. 

Fons,   De microRendu werkt met dezelfde DLNA plugin als de RPI. Hij zou direct moeten werken met Musicbee zoals de RPI. Dan ben ik toch eens benieuwd hoe de microRendu zich verhoudt tot de RPI. Kun je hem nog laten komen om te proberen?  Hans

Mmm, Hans is toch getriggerd, oke dan, dan ga ik Harry contacten voor zijn MicroRendu, maar Harry had al via mail kenbaar gemaakt dat er een opvolger is en wel de MicroUltra van Sonore uit de USA. Tja, kan de MicroRendu laten komen en aanhoren of HET mijn config: met de RPI3 omver blaast,,,,maar dan blijft toch de Ultra spoken.  Al lezend op de site van SONORE: https://www.sonore.us/index.html kom ik contact met de amerikanen en bestel via de zweedse dealer  Joel van metawave https://www.metawave.se/produkter/  mijn UltraRendu maar niet met de UltraCap LPS-1 maar de  CIAudio VDC*7 MKII. Waarom geen UltraCap is mijn vraag aan Joel? met als antwoord dat hij met de UltraCap geen  ervaring heeft maar dat Sonore de CIAudio VDC*7 MKII aanbeveelt.

Maar Fons, als jij de UltraCap LPS-1 wilt, no problem . Dan duiken we maar in het diepe, SONORE, verras me met de CIAudio VDC*7 MKII.

Harry is het niet eens met mijn aankoop, hij denkt dat ik een miskoop bega met de CIAudio VDC-7 MKII, tja wat nu. Harry omdat jij het bent heb ik vandaag de UltraCap besteld. In feite heeft Harry alles betaald in de vorm van de aankoop van mijn EC DAC en tubes. Enfin, kan er onderling gewisseld worden. Volgende week ...

                            1x UltraCap LPS-1                             1x UltraRendu                                                    1x CIAudio VDC-7 MKII

Vandaag 17-11-2017 de UltraCap besteld en krijg ik een bevestiging van mijn order met een note dat Audiofiel gezien de JS-2 Linear Power Supply een betere optie is. Terwijl ik dit wegschrijf blijft het maar ratelen in mijn brain, wel doen,,, niet doen, wel doen,,, niet doen. WEL DOEN. Alleen verkrijgbaar op bestelling, worden in batches gemaakt.

Reactie van Hans:

De JS-2 (choke filtered) is een ANALOGE voeding. Dit is duurder om te maken omdat er o.a. een transformator in zit. 


De Ultracap is een DIGITALE voeding. Kost aan onderdelen minder. Is wel zeer moeilijk om dat schoon te krijgen. Het zou me verbazen dat dit ding hoorbaar beter is dan de 12W Apple voeding.

Dear Fons:  18-11-2017
Thank you again for your order! You ordered the perfect power supply for your Sonore ultraRendu.  Our big JS-2 dual-output 5-7 amp LPS is overkill for the ultraRendu and in fact would not be sonically as good a match.  We will be shipping your order this coming Monday, November 20.
Very best regards,
Alex Crespi
UpTone Audio LLC

Mariposa, California
Phone: 1-209-966-4377
E-mail: crespi@sti.net

Fons,                                     ​Er zijn verschillende aspecten​ aan USB die een rol spelen in het geluid.

  • D​e storing die over de USB kabel bij je ​DAC binnenkomt​. Daar verandert een RPI of MircoRendu weinig ten opzichte van een PC met Windows. ('geneuzel in de marge') De +5V draad verwijderen uit de kabel is een effectieve oplossing en een ferrietklem over de USB kabel. Deze hebben we reeds getackeld!
  • Een ​Windows ​computer als USB bron voor een DAC geeft doorgaans geen ​bit-​perfecte (onbewerkte) data. Dit komt omdat er in windows bewerkingen plaatsvinden o.a. door de volumeregeling. De RPI ge​eft gegarandeerd bit-​perfecte data zonder bewerking. ​De ​MicroRendu zou dit ook moeten doen. Dit hoor je.
  • ​USB kent Class 1 en Class 2 mode. Class 1, ook wel genoemd 'synchroon​'​ geeft doorgaans minder storing ​in een DAC dan asynchroon​ (Class 2)​.​​ De meeste USB>I2S omzetters in DACS ​werken alleen ​nog maar met Class 2, ook jouw Waveio. ​Class 1 is gelimiteerd tot 96khz. Als je vooral 44.1 opnamen draait ben je mogelijk beter af bij Class1 USB. Wil je Class 1 USB proberen dan is een andere USB>I2S omzetter​ in de DAC nodig.​ De enige omzetter​ ​die ik ​nu ​kan vinden die zowel ​USB class 1 én 2 ​ondersteunt​ is deze​ uit Zwitserland. Je zou deze in je PVW dac kunnen proberen​. Het tikken met de RPI zal ​in Class 1 ​mode ​vermoedelijk ook weg zijn. 

23-11-2017  Gisteren de UltraRendu ontvangen met de CiAudio VDC-7 MKII en kan het aansluiten beginnen via MusicBee. Dat heeft 1 1/2 uur gekost om de plugin te laten werken, maar uiteindelijk na MusicBee meerdere keren deleten en downloaden was daar het signaal groen en we mogen ons laven aan de muzen van de nieuwkomers. De tik van de RPI3 is ook verholpen, de sd kaart was corrupt in de RPI3. Dan gaan we als 1e luisteren naar de RPI3 en dat is smullen en met de +5V eraf helemaal. Kan hier weer een opsomming geven van ooh dit en ooooh dat maar dat is voor u  van geen betekenis dus neem van mij aan, of niet, de RPI3 met de +5V loze USB kabel speelt zeer muzikaal. Hans en ik zijn ervan overtuigd dat de UltraRendu met zijn voeding , de CiAudio VDC-7 MKII , dan van heeeel goede huize moet komen willen ze hier deponeren,,,,, Veni, vidi, vici 

Dus niet, de combi speelt anders, beter mmm, is nog te vroeg om dat te beoordelen. Het waauw effect was gisteravond zeker niet aanwezig en om toch wat te deponeren is er een lichte voorkeur voor de RP3. Ik laat de combi acclimatiseren en dan pas oordelen. Eind deze week verwacht ik de UltraCap.

Joel, de dealer van UltraRendu en CiAudio VDC-7 MKII, sprak van iFi Mercury USB cable  en zodoende gaan googlen en daar was ie te koop bij WiFiMedia. En wat zie ik, USB met gescheiden signaal en voeding, dat wat wij al hebben. Eind deze week heeft Hans onze USB kabel klaar zonder voeding maar dan op basis van S/FTP kabel. Kijken hoe zich dat verhoudt tot onderstaande.

Vandaag 25-11-2017 in huis en aangesloten en HET maakt muziek, deductie later, eerst inspelen

iFi Audio Gemini Dual Headed USB Kabel '   NOTE:

 De primaire USB uitgang op de iUSB3.0 apparaten bevat zowel het gecorrigeerde datasignaal als de schone 5V USB power. De tweede USB uitgang bevat alleen de zeer schone 5V USB stroom. De Gemini Dual Headed USB kabel is zó opgebouwd dat data en stroom tot aan de USB ontvanger in de da-converter gescheiden blijven. Dit levert een hoorbare verbetering op in dynamiek, detaillering, ruimtelijkheid en klankkleur. De verschuifbare 'noise silencers' die om de kabel zitten zijn gemaakt van keramiek waar metaaloxide in is verwerkt. Deze filteren, ieder in hun eigen frequentiegebied, RFI (Radio Frequency Interference) tot maximaal 1000MHz weg uit de afscherming van de kabel. VLG iFI

Optisch hier in HKZ zeer mooi en een praktisch gevolg van je boerenverstand gebruiken....geen +5V als het niet nodig is, zoals bij mijn USB DAC van Peter van Willenswaard. Mijn Regenboog

29-11-2017   Wat is nu finaal, de RPI3 t.o.v. de UltraRendu met zijn sappen van de AiAudio VDC-7 MKII.

 Finaal, de UltraRendu zonder hesitation en dan kan ik nogmaals alle ooo en aaaa gaan roepen maar dat heeft voor u geen enkele betekenis, alleen voor moi. Maar, zoals altijd, de 1e manke dient zich aan en dat de RPI3 zijn sappen krijgt van een eenvoudig Apple geschakelde voeding en volgens sommige onder u niks mis mee,, dus wel. Volgende week krijg ik verschillende voedingen in de vorm van de UltraCap en de S-Booster en de voeding van SOtM en dan krijgt de RPI3 een nieuwe kans. . Dan gaan we even de prijs/kwaliteit bekijken en dan wint de RPI3 met zijn prijs van 80 euro van de combi  UltraRendu met zijn voeding de AIAudio VDC-7MKII  met ZIJN prijs van 1.100 euro. En daar zijn we dan weer,,,,, op muzikaal gebied wint de UltraRendu, deductie, als u het kunt betalen ga voor de UltraRendu met zijn AiAudio VDC-7 MKII voeding. Next week, or this week, de UltraCap voeding voor de UltraRendu en dan kan de AiAudio VDC-7 MKII dienen als voeding voor de UltraCap. Voeding voor voeding, gekker moet het niet worden.


                             Maar volgende week komt ook onderstaande rakker en volgens Hans Beekhuyzen een KNOCKOUT

                                      Mijn USB kabel op basis van S/FTP made by Hans Satink, zonder de +5V

                                                                 Dit is L.O.L , ik heb iets copernicaans in huis, L.O.L

                               Medeveroorzaker is Harry uit Baarn, i hate you for that,,,, no, i love it

                                                                                            gaan we een voeding bouwen voor de Router!!!!

Zie boven de  KADMEIA USB kabel naast de groene S/FTP , dit is echt heel mooi. Verkeer heel de dag al in ontkenning. De ferriets zijn alom vertegenwoordigd, zij dragen meer onbewust dan bewust bij tot mijn muzikale garden. En een scherp oog zit daar mijn toermalijn, tja het is wat hé,  ja ik schaar dat ook onder onbewust maar toch kan de ontkenning niet hardnekkig aanwezig blijven als er een deductie voorhanden is!!!!


Oke, een voeding bouwen voor de router, voor Hans geen probleem maar als we de router kunnen omzeilen en DAT  is HET probleem i.v.m. IP adres, mmm dan maar een switch zonder router, zonder dat digitale geweld. 

                                                De High-End switch van AQVOX, is een must in uw LAN-omgeving